Att konsoler säljs med förlust och att tillverkarna tjänar pengar på spel och kringförsäljning är en sedan länge känd "sanning". Men Playstation 5 är redan på väg att sluta sluka Sonys pengar och istället börja göra vinst.

I företagets färska budgetdokument står det på sidan 10 uttryckligen att standardversionen av konsolen (den dyrare, med skivläsare) börjar gå runt i juni. Det är bara sju månader efter premiären. Det behöver absolut inte betyda omedelbar prissänkning, men det ger Sony goda möjligheter till en strategisk prisjustering för att möta eventuella hot från Microsoft och Xbox Series.

Strax intill visar ett diagram att konsolernas betydelse för Sonys intäkter minskat. 2013 utgjorde konsoler 48 procent av affärsmodellen, men 2020 bara 20 procent. Resten utgörs av spel, tjänster och tillbehör, som alltså ökat i motsvarande utsträckning.

Det är intressant eftersom konsolens snabba SSD-lagring kostar en del, och maskinen har ett riktpris på 499 dollar. Den kostar cirka 6 000 kronor när den finns i lager i Sverige. Den billigare Digital Edition kostar cirka tusenlappen mindre.

Playstation 4 tros ha varit den första stationära Sony-konsolen som gick med vinst. Ingen Xbox-konsol ska ha gjort vinst, och Switch tros ha varit tillverkad med vinst i åtanke, enligt branchanalyser.