Kretsbristen har elektronikvärlden i ett järngrepp och det finns inga tydliga tecken på när den kommer avta. USA:s regering har i månader arbetat på lagförslag som går ut på att storsatsa på den interna kretstillverkningen, och efter en del justeringar (på grund av olika politiska åsikter) ska det i sin nuvarande form stödja branschen med massiva 52 miljarder dollar, cirka 429 miljarder kronor.

I går godkändes förslaget av USA:s senat, rapportar The Verge. Det krävs också att represenanthuset godkänner det innan presidenten kan klubba det. Det är inte känt när förslaget kan tänkas dyka upp för omröstning där.

Kretsar tillverkas till största delen av taiwanesiska TSMC, som beräknas stå för drygt hälften av den totala tillverkningen. Också Samsung i Sydkorea är en stor tillverkare. En tanke med det massiva stödpaketet är att göra USA mindre beroende av tillverkning i andra länder. Lite som att betala dyrt för att plocka tillbaka några av de ägg man tidigare lagt i samma korg en bra bit från hemmet, så att säga.

Bristen på kretsar har påverkat elektronikbranschen i många månader, och har strypt tillgången till Playstation 5, Xbox Series X, grafikkort, bilar med mera. Om du vill förtjupa dig i orsakerna sätter du på dig läsglasögonen och sätter dig ner med Sweclockers grundliga genomgång.