Efter Xbox-showen i söndags har ett par fullstora Xbox Series-spel äntligen fått releasedatum. Forza Horizon 5 (9 november) och Stalker 2: Heart of Chernobyl (april 2022) har dykt upp i Xbox-butiken. De har också fått prislapp, och det visar en högintressant sak – de är markant billigare än Playstation 5-spel av motsvarande storlek.

Båda spelen (standardversionerna) kostar 60 dollar styck i USA-butiken, och i den svenska kostar Forza 649 kronor (Stalker 2 finns inte där än). Som jämförelse tar Sony 849 kronor styck för Returnal, Demon's Souls och Godfall i Playstation Store, alltså 200 kronor mer. Internationellt blir prisskillnaden lägre: dessa spel kostar 70 dollar, alltså 10 dollar mer än de två Xbox-spelen vi jämförde med innan.

Resident Evil: Village kostar å andra sidan bara 739 kronor i svenska butiken och 60 dollar internationellt, så där är skillnaden mindre/ingen alls.

Men klart är att Sony för det mesta tar mer för fullstora PS5-spel i sin butik än vad Microsoft i nuläget tar för jämförbara Xbox Series-spel. Om Microsoft fortsätter ta 649 kronor för storspel framöver vet vi inte nu, det kan förstås ändras. Men just nu är de betydligt billigare än konkurrenten. Möjligen en till strategi vid sidan av Game Pass för att med lägre prislapp locka kunder.