Den 24 juni har Microsoft planerat att presentera framtiden för operativsystemet Windows. Men en läcka hann före, och det står klart att det rör sig om stora nyheter - Windows 11!

En tidig version av operativet har läckt ut på nätet, och enligt de som testat verkar det vara en förfining av Windows 10 med inslag av det skrotade Windows 10X (ett bantat Windows 10 avsett för dubbelskärmar). Bilder avslöjar ett mjukare gränssnitt med avrundade hörn på exempelvis Utforskaren. Aktivitetsfältet med startknappen har centrerats (men kan förstås flyttas tillbaka till vänster om du är vanemänniska). Startmenyn har förenklats och rensats upp (live-brickorna borttagna), skriver The Verge.

Startmenyn har centrerats och förenklats. Källa: Adeltax

Utforskaren. Källa: Adeltax

Startmenyn kan vänsterställas om du vill. Puh! Källa: Adeltax

Med Utforskarens maximera-knapp kan du "snappa" fönster, alltså fästa dem i olika konstallationer på skärmen. Valet kommer upp när du hovrar muspekaren över maximera-knappen.

Styr var fönstret ska klistras fast. Källa: Adeltax

Xbox-appen ska vara integrerad i operativsystemet, med direkt åtkomst till Game Pass-spel, uppger The Verge. De säger också att installationsprocessen slimmats, och inspirerats av Windows 10X-setupen. Du guidas genom setup-processen.

Den hatade/hatade Microsoft Store verkar inte ha uppdaterats nämnvärt i den här versionen, vilket det spekulerats om skulle vara en stor del av en kommande Windows-uppdatering. Men eftersom det här är en läckt, tidig version av Windows 11 kan det komma att ändras till release – alla nyheter finns kanske inte med.

Det är oklart när Windows 11 ska släppas. Det spekuleras i höstrelease, och att tidiga versioner görs tillgängliga för olika Windows Insider-medlemmar inom kort. Men det är som sagt spekulation, inget är bekräftat.

Den 24 juni berättar Microsoft vad som väntar. En del frågetecken lär rätas ut då.