Grafikkortsbristen världen över har drivit upp priserna långt över de förväntade. En orsak är kretsbristen, men också brytningen av kryptovalutor där kraftfulla grafikkort används. Men efter att kinesiska myndigheter förbjudit mining i flera provinser har grafikkortspriserna sjunkit rejält de senaste veckorna, då tillgången på kort ökat. Det skriver South China Morning Post (bakom betalvägg).

Tom's Hardware har analyserat grafikkortspriserna på ett antal populära Ampere-kort (Geforce RTX 3000-serien) och funnit prissänkningar på upp till 45 procent efter Kinas nedslag på mining-verksamhet. Priset sjunker mest för kort i mellansegmentet (RTX 3060), men också det dyrare RTX 3070 har gått ner med 24 procent. För toppkortet RTX 3080 Ti är sänkningen dock försumbar – 5 procent.

Förra veckan rapporterade tyska Computer Base (bakom betalvägg, översättning) om ökad tillgång och sjunkande priser på Nvida- och AMD-grafikkort också i Europa den senaste månaden. Exempelvis RTX 3070 sjönk med 500 euro (ca 5 000 kr) från maj till juni, från 1 499 till 999 euro. RTX 3060 gick ner från 949 till 639 euro. Fortfarande långtifrån rekommenerade priserna 519 och 329 euro, men ändå stora steg i rätt riktning.

Enligt en rapport från april 2020 stod Kina för 65 procent av världens brytning av kryptovalutan Bitcoin. I Sichuan-provinsen framställer billig el med vattenkraft, vilket lett till omfattande mining-verksamhet. Men nu har myndigheterna beordrat mätning av elförbrukningen hos större konsumenter för att stoppa den. Och det ser alltså ut att kunna pressa ner grafikkortspriserna åtminstone något.

Så möjligen är en liten lättnad för grafikkorten på gång. Men kretsbristen verkar hålla i sig, så än är vi inte tillbaka i normalläge.