Under en livesändning ikväll blev nästa version av Windows ordentligt avtäckt och visst ser vi ganska många likheter med Apple och deras macOS. Centrerad meny, fokus på snabb sökning och massor av gränssnittsförbättringar.

För oss som gillar att multitaska verkar de nya snapfunktionerna riktigt trevliga. De verkar också lägga mycket fokus på att Windows 11 ska fungera sömlöst mellan olika maskiner, med anpassningar av gränssnitt baserat på saker såsom skärmupplösning och storlek. Självklart med hjälp av Onedrive som molntjänst. Använder du externa skärmar kommer Windows 11 att minnas vilka appar och fönster du hade öppna där.

Även Xbox Game Pass var med på ett hörn i den första trailern, där Auto HDR och DirectX 12 Ultimate nämndes. Senare i streamen fick Sarah Bond berätta hur Windows 11 är perfekt för gamers. Där fick Auto HDR ännu mer uppmärksamhet genom en jämförelse i... Skyrim! Den lite större nyheten är att Windows 11 också kommer att kunna utnyttja Direct Storage, som gjorde debut på Xbox Series-konsolerna. Det ska ge snabbare laddtider men kräver också raska lagringsenheter.

De framhävde också spelstreaming genom Xbox Game Pass Ultimate, så att du ska kunna lira nya spel även på äldre datorer utan den senaste hårdvaran.

För dig som älskar att bli avbruten av Windows-uppdateringar kan glädjas åt att de kommer att vara cirka 40 % nättare i storlek, och ska köras i bakgrunden. Inga fler oväntade omstarter!

Microsoft har integrerat Teams ännu närmare Windows 11 för att göra interaktion med andra människor över nätet ännu smidigare. Med en plats direkt i den centrerade menyn kommer du åt kontakter, chattar och kan dra igång ett videosamtal med några klick.

Tompa blir säkert också glad över att Microsoft Store fått sig ett rejält ansiktslyft. Och får Android-appar samt 0 (noll) procent andel till Microsoft på försäljningen. Take that, Apple!

Allt som allt, det känns ganska förståligt att detta inte är en uppdatering till Windows 10.