Intel håller på att ta fram grafikkort så kraftiga att de passar för spel, och därmed utmana AMD och Nvidia som dominerat marknaden i bortåt två decennier. De gaming-inriktade korten har arbetsnamnet DG2 och bygger på arkitekturen Xe-HPG, och Intel har antytt att korten kan mäta sig med Geforce RTX 3070, skriver Sweclockers. Ingen dålig måttstock, med andra ord.

Nu antyder Intel att något stort är på gång om Xe-HPG. I en Twitter-push för pr-kampanjen Odyssey skriver företaget så här:

We are soon heading toward a milestone moment, the pending release of the Xe HPG microarchitecture from Intel.

Oklart vad det handlar om, men närmast till hands ligger kanske mer konkret information om teknik och hårdvara. Möjligen får vi ett releasedatum för DG2-korten, som är tänkta att få premiär under 2021.

Högintressant med en ny aktör på marknaden förstås, inte minst efter de senaste årens brutala prisökningar på framförallt högpresterande grafikkort. Dessvärre gäller den globala kretsbristen även Intel, så även om de får ur sig sina nya kort inom en hyfsat snar framtid kommer det sannolikt inte öka den totala tillgången på grafikkort särskilt mycket. Men intressant hursomhelst, och FZ håller dig förstås informerad så snart Intel lättar på locket.