För en dryg vecka sedan stod det klart att att Dota 2-turneringen The International flyttar från Sverige till Rumänien, detta på grund av att deltagande i e-sportsevenemang inte är skäl nog för visum till Sverige under pandemin. Nu tycks även den stora turneringen i Counter-Strike: Global Offensive hotas och arrangörerna förväntas lämna besked den här veckan.

Detta har fått representanter från den svenska e-sporten, såväl förbundspersoner som lagledare, att skriva ett öppet brev till kultur- respektive utrikesministern. De anser att ett tillägg i den förordning som ligger till grund för polisens beslut om resor in i landet skulle rädda situationen.

Det handlar om ett tillägg i förordningen som gör det möjligt för polisen att bedöma förordningen bredare än idag. Dvs. inte vad som är idrott genom vad som formellt tillhör Riksidrottsförbundet, utan att det rör sig om ett “internationellt evenemang”, “motsvarande verksamhet” eller “e-sporttävling” som tillägg till nuvarande formulering; “personer som ska delta i eller utföra nödvändiga arbetsuppgifter vid internationella elitidrottstävlingar”.

Vidare skriver man i det öppna brevet att ytterligare en flytt av ett så pass stort evenemang skulle skada Sveriges anseende vad det gäller att arrangera e-sport på den här nivån.