Knappt en vecka efter att Nintendo annonserade sin nya version av Nintendo Switch presenterar Valve sitt Steam Deck - en bärbar pc i samma format och med hårdvara från AMD. Med ett pris på 399 dollar för en enhet med 64 GB lagring blir detta ett intressant alternativ för alla som vill lira pc-spel på resande fot. Valve lovar dessutom att den ska palla med AAA-spel, inte bara lättare indie-titlar.

Hårdvaran:

  • CPU: Zen 2 4c/8t, 2.4-3.5GHz (upp till 448 GFlops FP32)

  • GPU: 8 RDNA 2 CUs, 1.0-1.6GHz (upp till 1.6 TFlops FP32)

  • Skärm: 7 tum LCD med touch

  • Upplösning: 1280x800 @ 60 Hz

  • Lagring & pris: 64 GB (419 euro), 256 (549 euro) samt 512 (679 euro)

Steam Deck har standardkontrollerna du kan förvänta dig (ABXY-knappar, analoga trippers, jumpers och d-pad) men också fyra stycken knappar på baksidan för ring- respektive lillfingrarna. Under respektive analog spak har du också rörelsekänsliga ytor (trackpads) som alternativ och dessa ska vara 55 % känsligare än de som fanns på Steam Controller.

Trackpads som alternativ till de analoga spakarna

Lagringen går att utöka genom micro-sd och fastän Steam Deck kör en ny version av SteamOS ska det gå att installera vad du vill på den. Även andra spelbutiker, menar Valve. De kommer att sälja en docka separat så att du kan koppla in skärm, mus och tangentbord men du kan också använda en enkel usb-c-adapter för att få ut bild och använda andra tillbehör.

Koppla din Steam Deck till mus och tangentbord, om du vill!

Förbeställningarna ska dra igång redan imorgon och de första leveranserna sker i december. Du kan läsa mer på den officiella hemsidan för Steam Deck. Ej allt förväxla med Stream Deck. Vi har säkert redan skrivit fel i denna nyhet.