Steams största fan heter inte Tim Sweeney. Tvärtom har han delat ut mycket kritik mot plattformen under årens lopp, och en av de huvudsakliga anledningarna till att han startade Epic Games Store var att han anser att Steam tar en för stor bit av kakan från spelförsäljningen. Men Valves nyligen utannonserade Switch-utmanare, Steam Deck, gillar han.

Inte helt oväntat är det förmågan att installera vilken mjukvara man vill på den lilla datorn som han gillar, vilket bland annat innebär att man kan installera Windows och därmed även andra spelbutiker, som Epic Games Store. Steam Deck kommer förinstallerad med operativsystemet SteamOS 3.0 (KDE Plasma om man använder dockan), som är en gren av Linxudistributionen Arch Linux.

Denna nya version av SteamOS är optimerad för att dra full nytta av hårdvaran i Steam Deck, så väljer man att installera Windows är det inte omöjligt att spelprestandan försämras något. Men det kanske det kan vara värt för att till exempel kunna hämta hem gratisspelen från Epic Games Store eller använda GoG?