Igår small det det till i spelbranschen då Valve, efter månader av rykten och spekulationer, slutligen avtäckte sin bärbara spel-pc döpt till Steam Deck. Det är en AMD-driven enhet i samma form som ett Nintendo Switch och med samma prisbild. När förbeställningarna drar igång idag kommer den billigaste varianten kosta 419 euro, ungefär vad vi räknar med att Switch OLED landar på i svensk handel. Men medan Nintendo tycks öka sin vinstmarginal verkar det som Valve som bäst får igen kostnaderna - Gabe Newell kallar prissättningen "smärtsam" i en intervju med IGN.

Även Sony* och Microsoft säljer sina spelmaskiner med förlust, i hopp om att räkna hem det på spelförsäljningen, men Newell menar att Valve inte har en sådan kalkyl. Istället är de mer intresserade av att se effekten av den här typen av enheter på hela ekosystemet av pc-spelande, på lång sikt. Han hoppas såklart att de ska sälja miljoner Steam Deck men Valve har också råd att ta den har typen av chansningar.

IGN var också bland de första i världen att testa en prototyp av Steam Deck och du kan höra deras första tankar, blandat med intervjuer med Valve-folk, nedan.

*Det verkar som Playstation har börjat gå plus på sina enheter. Tack @lars_kongo!