Sommaren 2021 trodde nog en del att vi skulle snacka om den så länge omsusade Switch Pro, men i stället är Valves bärbara spel-pc maskinen på allas läppar. Steam Deck släpps i december och en kritisk punkt är förstås hur den lilla mackapären ska klara stora, kraftfulla pc-spel.

Valve har tidigare sagt att man genomgående "siktar på 30 fps". Ganska vagt, no?

Valve-kodaren Pierre-Loup Griffais har tagit till Twitter för att klargöra vad man menar. 30 fps är gränsen för vad man menar är spelbart, och lyckligtvis har titlarna man hittills testat allesammans "klarat eller överträffat" denna måttstock. Än så länge har inget spel lyckats fälla Steam Deck.

Griffais utvecklar i en intervju med IGN att man testat spel några år bakåt i tiden, men att det verkliga testet kom när man gav sig på krävande titlar som släpptes under fjolåret. Till en början hade man trubbel med att få spelen att flyta på prototyper. Ett möjligt problem, onekligen.

The real test for us was games that were coming out last year. They just couldn't really run very well on the previous types of prototypes and architectures we were testing.

Den senaste versionen av Steam Deck har dock rejält boostat självförtroendet hos Valve, och nu säger Griffais att man inte hittat något spel som deras bärbara spel-pc inte lyckas att hantera.