Valves bärbara konsol Steam Deck ser ut att bli ett riktigt energiknippe, och med stöd för i princip alla Steam-spel kommer det inte råda brist på saker att lira. En intressant funktion är den gyroskopiska styrmekanik som är inbyggd i maskinen. Med hjälp av den kan man röra på hela konsolen för att till exempel finjustera sitt sikte eller lättare följa en fiende i rörelse som man försöker skjuta.

Detta är inte en ny funktion i spelvärlden – Dualshock 4 och Playstation Vita stödde den, till exempel – men Valve har lagt till några extra finesser för att göra den så användbar som möjligt, vilket demonstreras i videon ovan. Gyrokontrollen aktiveras när man sätter tummen på antingen analogspaken eller trackpaden på höger sida. Det gör det enkelt att lyfta på tummen för att inaktivera funktionen, men det låter även som att det kanske blir lätt att göra ofrivilliga rörelser i spelet.

Det fina i kråksången är att utvecklare inte bara kan lägga till officiellt stöd för funktionen själva, utan även att Steam automatiskt kan lägga till åtminstone grundläggande stöd, vilket potentiellt innebär att den kommer att fungera med alla spel.