I slutet av 2020, när PS5 och nya Xbox hade landat, var det dags att summera en spelgeneration. Både FZ-redaktionen och FZ-läsarna var rörande överens om att generationens bästa spel var The Witcher 3. Moderna klassiker som God of War och Red Dead 2 bjöd dock på hårt motstånd.

När det en dag vankas bokslut av Playstation 5- och Xbox Series X|S-generationen har vi förstås ingen aning om vilket spel som lyfts fram som det bästa. Facit får vi, well, kanske 2027...? Spelet som hittills fått högst betyg på såväl PS5 som Xbox Series har vi redan hunnit åtnjuta på pc och Switch sedan förra hösten. Hades var hyllat då, och är svårt hyllat nu på de nya konsolerna.

Xbox-versionen Metacritic-snittar på hisnande 94, medan PS5-varianten inte vill vara så värst mycket sämre (93). Det placerar spelet före storheter som exempelvis Demon's Souls och Microsoft Flight Simulator, och i samma snitthärad som ett visst The Witcher 3.

Det är som sagt dumt att dra slutsatser om den nya generationen redan, men har du lyckats skaffa en ny-konsol och vill ha något riktigt, riktigt bra att spela, ja, då är Hades ett säkert kort.