Sony har precis börjat skicka ut en reviderad Playstation 5-modell i vissa länder. Den både fungerar och ser likadan ut som föregångaren, men väger 300 gram mindre. Och när youtubern Austin Evans plockar isär den visar det sig att vikten sparats in genom att sätta in mindre och lättare kylelement i den nya konsolen.

Det mindre kylelementet får till följd att den nya modellen spottar ur sig kylluft som är omkring 3-5 grader varmare. Evans har inte mätt temperaturen på komponenterna, så det är oklart om de går varmare i den nya modellen. Högre värme kan innebära högre fläktljud och mer slitage på komponenterna. En snabb ljudmätning visar att den nya modellen inte låter mer än den gamla, vilket kan tolkas som lugnande.

Det är vanligt att modeller uppdateras, till exempel för att skära ner på tillverkningskostnaden eller åtgärda problem. Det är möjligt att den gamla kylningen var överdimensionerad och att Sony därför skalat ner på den och sparar någon krona på kuppen.

Den nya PS5-varianten tros bli standard världen över framöver. Om du har möjlighet att välja mellan de båda (lycka till...) så står teckenkombinationen CFI-1000A eller CFI-1000B på kartongen till den gamla modellen, och den hya heter CFI-1102A eller CFI-1102B (A = utan skivläsare, B = med, skriver Sweclockers).