Nyligen uppdagade youtubern Austin Evans att Sony börjat skicka ut en ny Playstation 5-revision. När kylluften mättes var den några grader varmare än i den gamla PS5:an, och när Evans tog isär konsolerna visade det sig att kylelementen bantats med 300 gram och att koppar delvis hade ersatts av aluminium (som är billigare men leder värme sämre). Det väckte oro för att bantningen kan leda till värmeproblem.

Nu har Digital Foundry fått tag på den nya PS5-revisionen, och direkt gjort en djupdykning i frågan. De har kört ett notoriskt tungdrivet parti i Control i flera timmar och då mätt strömåtgången och ljudnivån. Resultatet är att båda PS5-revisionerna drar lika mycket ström och låter lika mycket. Det tolkas som att den nya varianten inte går varmare; om den hade gjort det skulle kylfläkten ha snurrat snabbare och låtit mer.

Digital Foundry har dock inte öppnat konsolen och mätt hur varma komponenterna faktiskt är vid belastning, och det mätte inte heller Evans. Men de resonerar kring att Sony kan ha bantat kylelementen när konsolen visat sig klara det utan att det påverkar vare sig prestanda eller annat i systemet. Som exempel tas Microsoft upp: de höjde klockfrekvenserna på Xbox One när kylsystemet visade sig ha utrymme för att klara högre temperaturer. DF resonerar också kring idén att det nya kylelementet och fläkten helt enkelt leder bort värmen effektivare än i original PS5:an.

Det hela landar i ett rätt lungande konstaterande att "Just nu verkar den nya maskinen vara väldigt lik den gamle i fråga om att faktiskt använda den [...]".

Det ser alltså ut som att vi inte behöver vara rädda för att köpa den nya Playstation 5-revisionen. Om du får tag på den. Sugen? Förbokningstråden hjälper dig.