Alla tre stora konsoldrakar förutspås komma ha fortsatta problem med komponenter fram till 2023. Det handlar om ett chip Toshiba tillverkar som är vanligt i de flesta elektroniska produkter. Toshiba sa så här till Bloomberg:

"the supply of chips will remain very tight until at least September next year,"

"some customers not being fully served until 2023."

"We consider which customer faces the most severe situation, such as the risk of the whole production line halting or the business getting obliterated without the supply of chips,"

"Game console makers are among the customers making the strongest demands and I’m sincerely sorry for their frustration as none of them have a 100% satisfaction."

Det har varit problem med komponenter sedan början av pandemin. Följden har blivit att det är svårt att få tag på de nya konsolerna. Playstation 5 är nästan omöjligt att få tag på idag och när de dyker upp någonstans försvinner de lika snabbt som vinden. Xbox Series X/S har det var lättare att få tag på och Switch är nog den enklaste i nuläget. Nu har så kallade ”scalpers” också varit ett problem när det gäller att få ut konsoler till köparna vilket också bör nämnas. Vad gällande komponenter kan konsoltillverkarna skifta mellan olika fabriker i de flesta fall, men just Toshiba-chippet går det bara att få tag från just Toshiba.