James Ramey – en av utvecklarna bakom kompatibilitetslagret Proton – har tidigare påpekat att alla spel troligen inte kommer att fungera på Steam Deck. Detta eftersom Valves bärbara kraftpaket kör det egna operativsystemet SteamOS, som i sin tur använder Proton för att köra spel som utvecklats för Windows.

Ett av problemen är att vissa anti-fusksystem inte stödjer Proton, vilket innebär att spelen som använder dem helt enkelt inte fungerar. Men det fina i kråksången är att både Easy Anti-Cheat och Battleye nu har gå ut med att de kommer stödja Proton och Steam Deck.

I Battleyes fall innebär det att man kommer kunna lira spel som PUBG, Destiny 2, Insurgency: Sandstorm, Conan Exiles och Rainbow Six Siege, med flera. Vissa av dem hade gått att lira ändå, men endast i singleplayer eller på specifika servrar utan anti-fusk aktiverat. Battleye nämner dock att det blir upp till spelutvecklarna själva att välja huruvida de vill stödja Proton, vilket känns som ett rätt självklart val.

Easy Anti-Cheat – som utvecklas av Epic – har redan nu implementerat sitt stöd för Proton (och Wine), så vi kan se fram emot att spela bland annat Hunt: Showdown, Dead By Daylight, Fall Guys, Apex Legends och Halo på våra Steam Decks när de börjar skickas ut i slutet av året.