Gearbox-bossen Randy Pitchford kliver av rollen som president för Gearbox Software, den av företagets tre underavdelningar som sysslar med spel. Det skriver han i en tweet.

Som president hade Pitchford övergripande ansvar för bl.a. Borderlands. Den manteln axlas nu av Steve Jones, mångårig medarbetare och teknisk chef på företaget (men högst sannolikt inte gitarrist i Sex Pistols på 70-talet). Pitchford blir istället president för Gearbox Studios, en underavdelning som ska ägna sig åt film och tv. Gissningsvis har an minst ett finger med i den kommande Borderlands-filmen. Han fortsätter också som vd för moderbolaget, Gearbox Entertainment.

Företaget har totalt tre underavdelningar: förutom spel- och filmsektionerna också Gearbox Publishing som alltså är utgivare. Och sedan i vintras har de svenska ägare – det Karlstad-baserade slukhålet Embracer Group köpte Gearbox för 3 miljarder kronor.

Gearbox grundades av bland annat Randy Pitchford i Texas 1999 och inledde med Half-Life-expansioner. Därefter har de gjort Brothers in Arms- och Borderlands-serierna, och varit inblandade i Duke Nukem Forever och Aliens: Colonoial Marines.

Randy Pitchford har varit inblandad i ett antal kontroverser genom åren. Han har anklagats för uteblivna löften om bonusar, för att ha överfallit en Borderlands-röstskådis och för att ha glömt ett usb-minne med porr på ett kafé. Men han tycks alltid komma ur bråken helskinnad.

Näst på tur för Gearbox står Tiny Tina's Wonderland som ska ha premiär i mars 2022, och längre fram ska Brothers in Arms väckas till liv igen.