Ärade läsare: res er och lyft edra hattar, för i dag fyller Grand Theft Auto 3 hela 20 år!

Den 22 oktober 2001 släppte Rockstar den tredje delen i sin biltjuvssaga. Men snarare än en fortsättning på de två första delarna blev GTA 3 startskottet för open world- och sandlådegenrerna. Och därmed ett av 2000-talets mest inflytelserika spel.

Initialt var GTA 3 Playstation 2-exklusivt, men ett halvår respektive ca två år senare fick äntligen pc- och Xbox-spelare kliva ur bilen där på bron i Liberty City. Sen fick de uppleva friheten i att stjäla bilar, skjuta folk i ansiktet och köpa sex (och eventuellt slå ihjäl säljaren och ta tillbaka pengarna... har jag hört) – allt i full 3d. Good times!

Seriens framgångar har växt med varje uppföljare, och GTA V är med sina över 150 miljoner sålda exemplar ett av tidernas mest sålda spel. Och mer än något annat har det GTA 3 att tacka för det.

Rockstar är på gång med GTA: The Trilogy, ett paket med remastrade versioner av GTA 3, Vice City och San Andreas. Ska släppas i år – jag hade tippat på plötslig release i dag, men så har inte skett än. Håll ögonen öppna. Och läs för all del FragZones GTA 3-recension.