Kretsbristen fortsätter att hälla grus i maskineriet för elektronikbranschen. Bland de drabbade är Nintendo, som tvingas minska Switch-produktionen med 20 % det här budgetåret.

Företaget räknar med att tillverka 24 miljoner Switch-konsoler till och med mars 2022, och det är alltså en femtedel mindre än ursprungligen planerat, rapporterar Nikkei. Och orsaken är komponentbristen.

25,5 miljoner Switch hade Nintendo räknat med att sälja det här budgetåret, vilket skulle vara cirka 3,3 miljoner färre än året innan. Men även den siffran lär vara mindre när allting räknas ihop, skriver Nikkei.

Nintendo släppte nyligen en ny oled-version av Switchen, med en bättre och lite större skärm som främsta säljargument. Sedan konsolen debuterade för drygt 4,5 år sedan har man sålt knappt 90 miljoner exemplar. Det gör att den inom en snar framtid kommer gå om Wii som företagets bäst säljande fullstora konsol någonsin (Wii sålde i 102 miljoner exemplar). Störst är Nintendo DS-familjen med cirka 154 miljoner sålda enheter, följt av Game Boy/Game Boy Advance på cirka 118 miljoner. Inte omöjligt att Switch passerar de senare.