I år firar spelet Ico 20-årsjubileum, och därför har ett antal spelskapare, regissörer och musiker delat med sig av vad spelet betytt för dem i japanska Famitsu. En av dessa är giganten Hidetaka Miyazaki, känd för spel som Dark Souls, Bloodborne, Sekiro och givetvis även kommande Elden Ring.

Miyazaki säger att han efter sina högskolestudier började att jobba och därför tog en paus från spelandet, men blev rekommenderad att spela Ico hos en vän. Han beskriver upplevelsen som så vacker att han blev rörd till tystnad. Han sade därefter upp sig från sitt jobb för att försöka komma in i spelindustrin, vilket han gjorde via Fromsoftware. Kort och gott säger han att Ico förändrade hans liv och att den mytologi som genomsyrar Fumito Uedas spel alltid har varit ett mål för honom.

Någon annan som har lovord för spelet är Naughty Dogs Neil Druckmann, som säger att det är ett mästerverk i spelvärlden och dessutom hans favoritspel.
–Konstnärlig inriktning och nivådesign slår in spelaren i en känsla av ensamhet och skuggig charm. Musiken och ljudet är blygsamma men väldigt imponerande, sade Neil.