Under året som gått har Final Fantasy XIV upplevt en andra vår, och spelarna har flockats till onlinerollspelet. Detta har visat sig vara både bra och dåliga nyheter, då servrarna inte orkat med boosten med spelare. Detta blev om möjligt ännu tydligare när den nya expansionen, Endwalker, släpptes för en vecka sedan. Intresset var enormt, vilket gjorde att servertrycket ökade.

I ett färskt inlägg berättar Naoki Yoshida att man tagit beslutet att pausa försäljningen.

Players are currently experiencing extremely long wait times due to the dense concentration of play hours which far exceed our server capacity, especially during the peak times, and so we have decided to temporarily suspend the sale and delivery of Final Fantasy XIV.

Att pausa den digitala försäljningen är en sak, men det är såklart en helt annan att sätta stopp för den fysiska delen. Yoshi-P, som han kallas, säger att man arbetar så effektivt som det är möjligt.

Prenumeranter har tidigare blivit lovade en gratisvecka som plåster på såren, men denna utökas nu till tre. Gratisspelarna kommer däremot enbart att kunna logga in på natten respektive tidigt på morgonen. I nuläget stoppar man också möjligheten för nya Free Trial-registreringar.