En het potatis angående Valves kommande bärbara spel-pc Steam Deck är vilka spel som kommer att fungera på den. Vissa spel lär ha problem, bland annat på grund av Epics anti-fusksystem Easy Anti-Cheat, men Valve verkar satsa stort på att så mycket som möjligt ska rulla på den lilla maskinen. Ett sätt att underlätta för spelare är märkningssystemet Steam Deck Verified, som ger spel fyra olika märkningar baserat på hur bra de fungerar.

Det är Valve själva som delar ut certifieringen, och nu har de första Steam Deck Verified-spelen börjat dyka upp, enligt Steamdb. Det rör sig om 38 spel som fått den högsta certifieringsstämpeln, "Verified", 24 som fått den nästa bästa, "Playable", och 5 som kategoriserats som "Unsupported" och alltså inte fungerar.

Det finns några riktigt häftiga titlar bland Verified-spelen, inklusive Death Stranding, Hollow Knight, Sekiro: Shadows Die Twice, Psychonauts 2, Total War: Warhammer 2 och Portal 2. Även Playable-kategorin bjuder på höjdpunkter, som The Witcher 3, Inscryption, Valheim och Subnautica.

Spelen som inte stöds inkluderar främst VR-titlar, men även Persona 4 Golden, vilket är lite märkligt eftersom det fått omdömen "Gold" på Protondb. Saker och ting kan dock ändras, och vi lär se att spel som inledningsvis märks som "Unplayable" uppdateras till "Playable" eller till och med "Verified".

Steam Deck skulle egentligen redan vara ute, men materialbrist tvingade dem att skjuta upp lanseringen. Den här gången ska det dock inte bli någon försening, uppger de själva. Leveransen ska börja ske innan slutet av februari, men det gäller bara de lyckliga få som fick igenom sin förhandsbokning hyfsat omgående.