Valves bärbra pc-spelkonsol Steam Deck ska börja skickas ut till kunder i slutet av februari. En del siter och youtubers har fått glädjen att testa tidiga exemplar av maskinen, och från dem kommer intressanta tidiga intryck.

Batteritiden uppges av Valve vara 2-8 timmar. Ett ovanligt brett spann, vilket hänger på att både spel och Steam Deck kan konfigureras på en mängd olika sätt. Och när testare som Gamers Nexus och The Phawx gjort sitt bästa för att pressa ner batteritiden har den stannat på så lite som 85 minuter. Däremot har de som bäst fått omkring 6 timmars speltid ur maskinen, alltså en bra bit under påstådda 8 timmar.

Kort batteritid nås genom att köra med olåst framerate och lägsta grafikinställningar så att maskinen får jobba maximalt hela tiden. Vilket man inte har någon nytta alls av med spel: skärmen körs t.ex. i 60 Hz, och då är högre framerate bortkastat enligt testarna. Så med Vsync på förbättras batteritiden direkt.

Batteritiden varierar mellan olika spel, och du kan lätt kräma ur betydligt mer speltid med lite inställningar. Forza Horizon 5 räcker i 4 timmar om det körs i 30 fps istället för 60 och med några andra justeringar, säger The Phawx. Med ytterligare lite pill får kan han spela det i 60 fps i 3 timmar och 40 minuter, och det låter ju inte fy skam.

Det ska betonas att det inte är de färdiga versionerna av Steam Deck som testats, så batteritid och annat kan vara annorlunda i den färdiga versionen. Fler intryck lär dyka upp inom ett par veckor när Valve får ut sin spelmaskin till kunderna.