Förra året uppdaterade Riot Games sin integritetspolicy för att kunna börja spela in röstchatten i Valorant. Dessa inspelningar skulle sedan användas när spelare blev rapporterade för trakasserier och andra dumheter för att se om det fanns substans i anklagelserna. Samtidigt lovade de att dessa röstchattar enbart skulle användas i dessa fall. Nu har de skrivit ytterligare ett blogginlägg angående vad de gjort hittills och vad som komma skall.

De har till exempel lagt till ett alternativ för att lägga till egna ord man vill filtrera bort i textchatten, eftersom spelare som vill uttrycka sig provocerande tenderar att hitta sätt att ta sig runt restriktionerna. Orden som spelare själva lägger till kan sedan komma att läggas till i det automatiska systemet.

Spelare som envisas med att uttrycka sig illa kan bli fråntagna sina möjligheter att röst- eller textchatta – 400 000 såna restriktioner delades ut bara i januari – och i allvarligare fall kan de bli avstängda från spelet. Avstängningen kan vara i allt från några dagar till ett år, och 40 000 såna avstängningar delades ut i januari.

Trots dessa åtgärder säger Riot att mängden "toxicitet" som spelare upplever i spelet inte har sjunkit särskilt mycket, och därför kommer de under året att utveckla sina åtgärder. Det inkluderar bland annat strängare straff som ska utdelas snabbare såväl som test av supportrepresentanter som enbart ska jobba med ärenden kopplade till spelares beteenden.

Ovan nämnda röstinspelningar ska dessutom betatestas senare i år i vissa engelsktalande länder, varpå de kommer att gå vidare med en mer global lösning. Samtidigt har Riot Games haft en hel del problem med trakasserier och diskriminering internt, och gick nyligen med på att betala en förlikning på 100 miljoner dollar.