Steam Deck är till slut släppt och om Valve får som de vill ska de vara uppe i hundratusentals producerade enheter nästa månad. Förhoppningsvis innebär det något kortare väntetider för de som förhandsbokat, men vi ska inte ta ut något i förskott.

Alla spel är som bekant inte spelbara på den lilla pjäsen, men fler och fler läggs konstant till i den växande listan över spel som blivit "Steam Deck Verified" eller "Steam Deck Playable".

I ett blogginlägg meddelar Valve faktiskt att över tusen spel nu fått den stämpeln. En snabb titt på Steam säger att det rör sig om 1378 titlar, men det inkluderar även olika versioner av samma spel såväl som soundtracks.

Valve betonar dock att utvecklare är i full färd med att lägga till kontrollstöd, stöd för anti-fusksystem och över lag göra spelupplevelsen smidigare på Steam Deck, medan de själva jobbar med att mosa buggar i kompatibilitetslagret Proton. Med andra ord kommer listan bara att fortsätta växa.

Verified är alltså den högsta nivån av kompatibilitet, medan Playable innebär att det är spelbart, men har vissa smärre problem. Valve är strikta med denna kategorisering, och om ett spel till exempel visar knappikoner för Steam Deck i 99 % av fallen men ber spelaren att "Trycka på F" ett fåtal gånger, innebär det att spelet blir Playable, inte Verified.

Om ett spel har ett valfritt minispel som kraschar på Steam Deck resulterar det i sin tur i att det klassas som Unsupported (ej stött), även om allt annat fungerar perfekt.

I rutan för Steam Deck-kompatibilitet på Steam kan utvecklare numer även lägga till en länk till relevant material där de pratar om sitt arbete med att göra spelet ifråga Steam Deck-kompatibelt.