Valves lilla energiknippe Steam Deck levereras med det linuxbaserade operativsystemet SteamOS. Valve har dock även påpekat att vi ska kunna installera andra operativsystem på den om vi vill, och nu kan de förhållandevis få personer som redan fått tag på en maskin faktiskt installera Windows.

I ett blogginlägg påpekar Valve att Steam Deck faktiskt är en pc och att de drivrutiner som krävs för att installera Windows nu är tillgängliga. Det rör sig dock bara om Windows 10, eftersom Windows 11 kräver ett nytt BIOS som ännu inte är färdigutvecklat, men som ska släppas "snart".

Drivrutinerna ifråga stödjer GPU, Wi-Fi och Bluetooth, men de nuvarande ljuddrivrutinerna stödjer endast ljud över USB-C och Bluetooth – alltså inte via högtalarna eller 3,5 mm-uttaget. De jobbar dock på att fixa detta tillsammans med AMD och andra parter.

Något annat som inte är redo är dual-boot – alltså att kunna ha två olika operativsystem installerade och välja vilket man vill använda när enheten startas. Steam Deck stödjer funktionen i teorin, men mjukvaran är inte riktigt redo än. Information om hur man installerar Windows på Steam Deck hittas här, och Valve har även sammanställt en guide för hur man fabriksåterställer maskinen.