I februari såldes det för första gången fler Xbox Series X/S än Playstation 5 i Europa. Det framgår av en säljrapport framtagen på uppdrag av organisationen ISFE, rapporterar Gamesindustry. Men det betyder inte att alla plötsligt beslutat sig för att börja köpa Xbox.

Orsaken till Xboxens popularitet förklaras av komponentbristen. Den billiga Xbox Series S finns för det mesta i lager, både i butik och online. Det gör däremot inte PS5, och försäljningen där hänger helt ihop med hur många konsoler butikerna får in istället för hur många som vill köpa dem. Men i slutändan står ändå Nintendo som vinnare - Switch var nämligen den konsol som sålde bäst i Europa i februari. Trots att den fyllt fem år och att originalmodellen kostar ungefär lika mycket som den många gånger kraftfullare Xbox Series S.

Över till spel: februari var en smått fantastisk månad med många tunga releaser. Det tyngsta namnet - Elden Ring - var också det som sålde bäst. Spelet beskrivs som den största premiären för ett nytt varumärke sedan The Division från 2016.

Intressant nog var pc den populäraste plattformen - 44 procent köpte Windows-versionen. Tvåa kom PS5 med 27 procent av köparna, följt av 16 procent Xbox-köpare och slutligen PS4 med 13 procent. Det var alltså fler som köpte spelet till pc än till båda PS-konsolerna sammanlagt.

Spelförsäljning i Europa i februari (enligt GSD market report):

 1. Elden Ring (Bandai Namco)

 2. Horizon Forbidden West (Sony)

 3. Pokémon Legends: Arceus (Nintendo)

 4. FIFA 22 (EA)

 5. Dying Light 2: Stay Human (Techland)

 6. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)

 7. Total War: Warhammer 3 (Sega)

 8. Mario Party Superstars (Nintendo)*

 9. XCOM 2 (2K Games)

 10. Mario Kart 8: Deluxe (Nintendo)*

 11. F1 2021 (Codemasters)

 12. Red Dead Redemption 2 (Rockstar)

 13. Big Brain Academy: Brain vs Brain (Nintendo)*

 14. NBA 2K22 (2K Games)

 15. Assassin's Creed Valhalla (Ubisoft)

 16. Call of Duty: Vanguard (Activision Blizzard)

 17. Super Mario 3D World + Bowser's Fury (Nintendo)*

 18. Minecraft: Nintendo Switch edition

 19. Pokémon Brilliant Diamond (Nintendo)*

 20. Just Dance 2022 (Ubisoft)

* Digital data unavailable

GSD-rapporten baseras på data från en lång rad spelföretag och gäller både fysisk och digital spelförsäljning när inte annat anges. Hårdvaruförsäljningen bygger på data från tio länder, men folkrika Storbritannien och Tyskland saknas. Mer info här.