The Witcher 3 kanske inte främst är känt för sina beskrivningar av olika maträtter och födoämnen, men det finns ju där hela tiden, runt omkring en när man spelar. I inventoryt, på bord och hyllor i stugor, slott och värdshus, som råvaror på ängar och i odlingar. Men har du någonsin velat laga dessa rätter hemma i ditt irl-kök? Det tror i alla fall ett par författare, som i oktober släpper en Witcher-kokbok.
Det är Anita Sarna och Karolina Krupecka som står bakom påhittet, som ska ge oss recept från runt om kontinenten, som Witcher-världen ofta kallas i brist på ett riktigt namn. Från beskrivningen av boken:
"These dishes celebrate local and seasonal ingredients while adding unique twists that form a culinary map of the Continent and beyond. Warm up over a bowl of fragrant stew or juicy baked fruit from the namesake trees of White Orchard; end a hard journey to Velen with a hearty, rustic meal at the local tavern; enjoy an aromatic snack as you stroll the markets of Oxenfurt; sample dishes from near and far in the diverse port city of Novigrad; dine onfreshly-caught fish and mulled drinks on the islands of Skellige; feast on rich dishes in the sun-drenched climates of Toussaint and Beauclair; or forage on the perilous road to Kaer Morhen to learn the edible secrets of the witcher’s keep. Transport your kitchen to another world with the tempting scents and flavors in The Witcher Cookbook."
Hela 80 recept ska det bli. FZ har inte kyckats utröna huruvida de har någon riktig förankring i spelen, eller om det mest handlar om någon variant av medeltidsmat som rider på ett känt varumärke.
Finns att förbeställa redan nu, om du är sugen. Barkbröd lagad på en lechen, kanske?
Ge oss dina bästa recept på Witcher-käk!