Activision Blizzard erbjuder alla medarbetare som jobbar med QA-testning (kvalitetstestning) av spel i USA fast heltidsanställning. Det gick företaget ut med i slutet av förra veckan, skriver VGC.

Today we announced the conversion of all US-based temporary and contingent QA team members at Activision Publishing and Blizzard – nearly 1,100 people in total – to permanent full-time employees starting on July 1.

Det ska handla om nära 1 100 personer som får en lön på minst 20 dollar i timmen.

I december 2021 gick ett antal medarbetare hos Activision-ägda Raven Software (som jobbat med CoD: Warzone) ut i vild strejk efter att kontraktsanställda QA-testare inte fick fortsatt förtroende. Månaden efter bildades fackförbundet Game Workers Alliance, som också accepterades av arbetsgivaren Raven.

Men - Ravens anställda ingår inte den nya lönen, rapporterar Bloomberg. Enligt en talesperson för Activision Blizzard sätter ett avtal stopp för löneökning också hos Raven. Personen tillägger att Raven-medarbetarnas fackliga ansträngningar inte har något med den uteblivna löneökningen att göra. Vilket en facklig reresentant avfärdar och istället säger att det är ett försök att splittra medarbetarna.

I ett (läckt) internt mail lyfter Activisions operative chef Joshua Taub fram QA-medarbetarna och understryker att deras arbete är viktigt för företagets framgångar och för att spelen ska bli bra. Men han säger också att behovet av arbetskraft varierar och att man kan komma att ta hjälp av utomstående krafter vid behov. Vilket inte är någon nyhet i spelbranschen, där behovet av personal kan variera kraftigt utifrån var i utvecklingen spelet befinner sig.

Activision Blizzard har haft ett par tunga år, med anklagelser om dålig personalpolitik, sexuella trakasserier och chefer som inte tar tag i problemen. Även en del spel har fått hård kritik, bland annat Blizzards Warcraft 3: Reforged. I januari i år meddelade Microsoft att de vill köpa Activision Blizzard för hisnande 68 miljarder dollar. Microsoft sa för ett par veckor sedan att de inte har några invändningar mot fackförbund hos Raven.