Till allas stora glädje utannonserades Return to Monkey Island i början av förra månaden, och som grädde på moset är det originalskaparen Ron Gilbert som står bakom det. Utannonseringen har fått ett väldigt bra mottagande, men Gilbert är inte helt nöjd över vissa kommentarer.

I ett inlägg på sin blogg, passande nog döpt till Grumpy Gamer, hänvisar han till det nio år gamla inlägg där han då beskrev sin syn på hur ett nytt Monkey Island hade sett ut om han fått skapa det då.

I dag vill han nämligen påpeka att det han skrev inte var hugget i sten, utan lite spontana tankar som dessutom skulle ha kommit att förändras en hel del under utvecklingens gång. Med andra ord ska de inte tolkas som löften angående handling och dylikt som Gilbert måste infria i dag med det nya spelet.

Vissa har även klagat på stilen hos det nya spelet, men Gilbert vänder sig emot idén om att de två första spelen skulle ha varit "pixel art"-spel, och säger att båda använda toppmodern teknik och konst. Han säger även att ett potentiellt Monkey Island 3 inte hade sett ut som de första två, utan att de hade fortsatt att pressa tekniken framåt. Pixel art diskuterades visserligen för Return to Monkey Island, men de kom fram till att de inte ville göra ett retrospel.

Han avslutar med att säga att det ironiskt nog är några av de mest inbitna Monkey Island-fansen som inte tycks vilja att han ska skapa det spel han vill skapa, vilket han tycker är väldigt tråkigt. Han lovar dock att han kommer att leverera ett spel de kommer att älska om han får göra det som han vill.