Det har länge surrats om att Final Fantasy XVI i princip är klart, men ungefär lika länge har vi väntat på nyheter kring det. Under juni har till sist nyheterna börjat komma, liksom trailer och skärmdumpar. Releasen sker sommaren 2023, och det släpps tidsexklusivt till Playstation 5.

Naoki Yoshida säger, via Playstation Blog, att spelet på sätt och vis är färdigt. Det går nämligen att köra det från start till mål. Det som trots allt hindrar releasen är att man ska spela in röster på en rad olika språk, och dessutom vill man lägga tid på att polera de actionfyllda rollspelsstriderna.

The game is fully playable from start to finish, but we have a lot of voiceover in several languages that still need to be recorded. Final Fantasy XVI is a very action-oriented game, so we're also doing a lot of playtesting to fine-tune the difficulty levels, as well as putting the final touches on the cutscenes, and going through a full-scale debugging process.

"Yoshi-P" understryker att ett år i utvecklarsammanhang är väldigt lite tid, och de planerar att göra allt de kan med den. 2023 ser ut att bli något i hästväg för Final Fantasy-fans. Visserligen är det i år som serien fyller 35, men nästa år får vi både del sexton och Final Fantasy VII Rebirth.