Mordet på den före detta premiärministern Shinzo Abe skakade Japan förra fredagen. Det rapporterades senare att den 41-årige Tetsuya Yamagami erkände mordet och att anledningen var att han var besviken på Abe. Det började då spridas detaljerad information om Yamagami på nätet om vem han var och hans liv. Dessvärre spreds det också en bilder på spelutvecklaren Hideo Kojima som kopplades till mordet. En grekisk nyhetskanal använde sedan bilderna och gjorde ett reportage där de pekade ut Kojima som mördaren.

Låter det galet?

Det hela började som ett riktigt dåligt skämt på forumet 4chan om att Kojima liknade Yamagami. Jämförelsebilder mellan de båda postades där som därefter spreds till twitter. På twitter re-postade sedan den högerextreme politikern Damien Rieu bilderna med texten "Vänstern dödar". Tweetsen med bilderna är i nuläget borttagna, men skadan var redan skedd och då hade som skrivet redan grekisk media hunnit göra ett reportage om "mördaren" Hideo Kojima.

Kojima production har gått ut på twitter i bakvattnet av detta där de ber alla att sluta sprida falsk information. Vidare att de även kommer ta till rättsliga åtgärder mot alla som fortsätter sprida dessa falska nyheter.

Olyckligt förstås och bör påminna oss om att vi alltid bör kolla källorna på vad vi läser. Med all information och nyheter som vi drunknar i idag är det inte alltid lätt att sålla, det vet ju även jag själv som nyhetsskribent.