I höst har det gått två år sedan releasen av Assassin's Creed Valhalla, och ännu anar vi inget nytt storspel i serien vid horisonten. Släpps ingen ny huvuddel i höst (vilket ärligt talat tycks osannolikt) är det i så fall en paus som saknar motstycke i femtonåriga Assassin's Creeds historia.

Vi vet att Assassin's Creed Infinity är på gång, men exakt vad det är för något är i dagsläget oklart.

Tidigt i år ryktades ett mer småskaligt Assassin's Creed vara på gång, med stealth-fokus snarare än de enorma open world-spelen Origins, Odyssey och Valhalla varit. Redan då påstods det att Baghdad, Arabvärldens näst största stad efter Kairo, var skådeplatsen för äventyret.

Jason Schreier påstod att spelet, som ska "fylla ut seriens tunna releaseschema", växlat upp från Valhalla-expansion till fristående spel. Kodnamnet är Rift. En Reddit-användare påstår att spelet äger rum i Aztekerriket (runt 1400-talet), men det är något som Schreier inte ger mycket för.

The next Assassin's Creed game is Rift, which is set in Baghdad.

Det ska tilläggas att Schreier inte sällan bjuder på rykten som visar sig stämma fullt ut.

Han avslutar med att vi efter Rift får ovan nämnda Infinity, som ska bjuda på en rad olika "spel/upplevelser/biomer/vad vi än vill kalla dem". Han har hört talas om "de två huvudsakliga" av dessa, och ingen har anknytning till aztekerna. Schreier utvecklar inte detta vidare.

Rift ryktas släppas sent i år eller under 2023. Med tanke på tystnaden känns 2023 mer logiskt.