Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Overwatch. Det är några exempel på spel och serier i Activision Blizzards stall, men dessa till trots påstår Microsoft att deras (förmodade) förvärv inte gör några "måste ha"-spel, som potentiellt skulle saknas på konkurrerande plattformar.

Affären avslöjades i januari men det är en del byråkratiska hjul som måste snurra innan den de facto blir verklighet. Vi har tidigare rapporterat om hur en brittisk konkurrensmyndighet granskar affären, och nu gör en nyzeeländsk dito detsamma. Det är i ett brev till Commerce Commission i Nya Zeeland som Microsoft påstår att Activision Blizzard alltså inte gör några "måste ha"-spel.

Exakt vad de menar med detta blir mer konkret i brevet.

With respect to Activision Blizzard video games, there is nothing unique about the video games developed and published by Activision Blizzard that is a "must have" for rival PC and console video game distributors that could give rise to a foreclosure concern.

När Activision redovisade resultat i fjol kallade de Call of Duty för "en av de mest framgångsrika nöjesvarumärkena genom tiderna". Detta tycks Microsoft försöka tona ner, men de understryker att de inte kommer ta bort stöd för spelsläpp bortom Xbox och Microsoft Store.

Det står redan klart att Call of Duty kommer fortsätta släppas på Playstation-format.

Sony, å sin sida, menar att det faktum att CoD blir Xbox-ägt "kan påverka användarnas val av konsol". Det framgår av en replik från Sony till en brasiliansk konkurrensmyndighet (tack, VGC).

Sony menar att Call of Duty är "en blockbuster, ett AAA-spel som saknar motstycke".