Det tycks vara lite si och så med säkerheten på Facebooks Metas VR-avdelning. Nyligen glömde någon en prototyp av high end-headsetet Quest Pro på ett hotellrum, och nu har ritningar från Oculus Quest 3 läckt ut på nätet.

Ritningarna avslöjar en del om näste VR-headset, berättar VR-konnässsören Brad Lynch i en video (se ovan). Det ser ut som att Quest 3 hämtar funktioner från dyr-storasyskonet Quest Pro, närmare bestämt mixed reality-funktioner så att det förutom vanlig VR går att interagera med rummet runtomkring sig.

Ritningen skvallrar om att huvudremmen på Quest 3 blir av tyg och mjuk, precis som Quest 2. Det gör att mycket av vikten hamnar framtill, vilket i fallet Quest 2 fick många att köpa huvudremmar av annan modell från tredjepartstillverkare. Men Quest 3 verkar liksom Quest Pro få tunnare linser, vilket minskar storlek och vikt på headsetets framdel. Men Lynch påpekar att USB C- och 3,5 mm-ingångarna har flyttats, så huvudremmarna från tvåan kommer sannolikt inte passa på Quest 3.

Det verkar också som att Meta satsar på att streama spel från molnet, detta som ett sätt för Quest 3 att köra spel som är tyngre än vad headsetets hårdvara själv klarar att driva. Project Razor kallas det, och det är alltså en molnbaserad variant av att streama Steam-spel trådlöst till headsetet.

Quest 3 är ännu inte officiellt avtäckt av Meta, och läckta ritningar är ingen garanti för att saker kommer se ut och fungera exakt så om/när Quest 3 släpps. Men det tros få premiär under 2023. Då släpps som bekant även Playstation VR2.