Embracer, Nintendo, Dreamhack - den hårt styrda oljenationen Saudiarabien har gjort flera investeringar i spelbranschen i år. Och det lär fortsätta: det statligt kontrollerade Savvy Gaming Group planerar att investera 38 miljarder dollar (drygt 420 miljarder kronor) i spelprojekt, fördelat på fyra separata satsningar.

Av dessa ska 13,3 miljarder dollar läggas på "förvärv och utveckilng av en ledande spelutgivare för att bli en strategisk utvecklingspartner". Som jämförelse betalade Microsoft 7,5 miljarder dollar för Bethesda för två år sedan, och Activision Blizzard-affären kommer kosta Microsoft 68 miljarder dollar om den blir av. Den största posten - 18,7 miljarder dollar - gäller minoritetsägande i "nyckelföretag som stödjer Savvys spelutvecklingsagenda". Det står i detta pressutskick som sammanfattats av bland andra PC Gamer.

Saudiarabiens satsningar på spelindustrin tros handla om att landet vill bredda sin ekonomi till andra områden än olja. Men investeringarna har väckt uppmärksamhet då landets hårda religiösa styre, där brist på mänskliga rättigheter och jämställdhet brukar kritiseras. Landets ledning har också anklagats av CIA och FN för att ligga bakom styckmordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi i Turkiet 2018. Så det är inga oproblematiska pengar som investeras i spelbranschen.