Efter flera år med bra men kanske inte typiskt "pokébra" Pokémon-spel såg det ut att kanske vända i år. Pokémon Legends: Arceus fick överlag finfina recensioner och i fredags släpptes de första traditionella Pokémon-spelen med en öppen värld och co-op för fyra. Resultatet är... meh.

Pokémon Scarlet och Violet snittar hos Opencritic på 77. Ingen katastrof, men knappast vad många hoppats på. Värre är att många fans tycks ha tröttnat rejält. 1 290 spelare har tyckt till på Metacritic. Snittet? 2,8 av 10. På Reddit rasar debatten och även om det tycks både det ena och det andra, är det de hur de nya spelen (under)presterar tekniskt som framför allt lyfts fram.

Låg upplösning, svaga texturer, hostande framerate. IGN skriver till exempel: "Det finns egentligen inte ett enda ögonblick där jag skulle påstå att Pokémon Scarlet och Violet flyter bra".

Besvikelsen på Pokémons subreddit är inte sällan stor, men diskussionerna hålls ofta på en respektabel nivå. I ett annat inlägg skriver en användare att "vi kritiserar för att vi bryr oss". Man menar att det skiner igenom att Game Freak gång på gång tvingas jobba mot tuffa deadlines.

Samtidigt anställer Pokémon-snickarna Game Freak personal för "next-gen-hårdvara". Switch fyller sex år i mars och även om den fortsätter sälja är det sannolikt att en uppföljare är på gång. Det räddar visserligen inte anseendet för Pokémon Scarlet och Violet idag, men kanske imorgon?

FZ:s recension av nya Pokémon läser du i morgon, tisdag. Att den dröjer beror på att Nintendo inte försett oss med spelet innan det släpps.