Att Final Fantasy XVI blir mer barnförbjudet än någonsin fick vi nys om redan 2020, då spelet preliminärt fick en PEGI 18-stämpel. Nu har actionrollspelet åldersklassificerats i Brasilien, och "rekommenderas inte till barn under 16 år". Vidare rapporterar man att spelet har inslag av nakenhet, prostitution, droganvändning, självmord och tortyr. Nej, det låter inte barnvänligt.

Intressant är dock det faktum att spelet har åldersklassificerats, då detta brukar vittna om att releasedatum snart spikas. Square Enix har antytt att datum kan komma innan årets slut, och intressant nog kommer spelets producent, Naoki Yoshida, dyka upp under Game Awards nästa vecka för en "väldigt speciell presentation". Att det luktar datum lång väg kan vi nog enas om.

Men kanske vet vi redan när det släpps? The Snitch (passande namn, ändå) har via Twitter delat med sig av kryptisk poesi. En "kristall" nämns, vilket är ett tema i Final Fantasy i allmänhet och del sexton i synnerhet. Det som sticker ut är "tjugotvå sandkorn" och "sex splittrade nationer".

Tjugoandra dagen i sjätte månaden? Vi vet sedan tidigare att sommaren 2023 gäller. The Snitch har haft rätt tidigare så det vore inte otänkbart. Natten den 9 december får vi sannolikt facit.