Tidigare i höst flaggade Xbox starke man Phil Spencer att det kunde bli tal om ökade priser på Xbox-spel, Game Pass och konsoler – men inte i år. Sagt och gjort, nästa år blir det ett högre pris på förstapartsspel från Xbox Game Studios. Några av de första berörda spelen blir Redfall, Bethesdas Starfield och Forza Motorsport som kan komma att kosta uppemot 800 kronor.

En talesperson för Microsoft sa att det "återspeglar innehållet, skalan och den tekniska komplexiteten". Phil Spencer förklarar och försvarar beslutet i podcasten Second Request:

We're in no way the first mover in this. In fact, other publishers, other platforms have already announced it, and made that move.

Spencer menar att de "undvek detta så länge som möjligt", och lyfter fram det faktum att Game Pass har samma pris (där nämnda spel hamnar dag ett), och att Xbox Series S är den "billigaste current-gen-konsolen". Man var tvungen att göra detta då det kostar att utveckla spel.

I den ekonomiska verklighet vi lever i var något "tvunget" att göras, menar Spencer, och då blev det detta. Det återstår att se om även Xbox-konsoler och Game Pass kommer öka i pris, men då man ville ge oss en förvarning gällande detta lär det åtminstone inte ske inom den närmsta tiden.