Årets stora följetong i spelvärlden är, givetvis, Microsofts önskan om att köpa Activision Blizzard för 68 miljarder dollar. Bomben briserade redan i januari men dealen har blivit (oväntat?) utdragen. Några som undersöker affären lite extra är olika konkurrensmyndigheter, som CMA. De konstaterar att runt 75 procent av de tillfrågade i en undersökning är positiva till affären.

Den brittiska myndigheten har släppt en summering av undersökningen. 2 100 svar samlades in via epost. Man tillägger att detta inte, "på något vis", ska ses som ett godkännande från CMA.

Around three quarters were broadly in favour of the Merger and around a quarter were broadly against the Merger.

Man listar svar från både ja- och nej-sidan. Vissa ja-sägare menar att Microsoft genom affären på ett bättre vis kan konkurrera med Sony och Nintendo, som är större i industrin. Konkurrensen skadas inte menar man, då exempelvis Call of Duty under ett långt tag ska vara icke-exklusivt. Skulle CoD hamna på Game Pass skulle det innebära billigare tillgång till spel, säger man också.

Nej-sidan har också argument. En åsikt som uttrycks är att man inte vill att Microsoft ska bli lika dominant på gaming-sidan så som man redan är bland operativsystem på pc. Vissa menar att affären skulle kunna öppna för att Microsoft köper drakar som EA, Ubisoft och Take Two. En oro för lägre CoD-kvalitet på Playstation uttrycks också, liksom bekymmer för att Call of Duty likt Starfield och andra Bethesda-spel blir Xbox-exklusiva. (Även om erbjudandet är ett annat.)

CMA:s deadline sker i februari, rapport presenteras 1 mars. Enligt VGC har CMA mandat för att förhindra sammanslagningar och dylika uppköp från att färdigställas. Microsoft kan i så fall gå till domstolen och pröva saken.