Sommaren 2020 avtäcktes nya Fable. Det var första och – hittills – enda gången vi sett röken av det. Nyheterna har sedan dess mestadels handlat om vilka som anslutit till Playground Games, Forza Horizon-gänget som fått förtroendet att ta tillbaka den anrika rpg-serien till spelens finrum.

I spelets radioskugga har också rykten fötts. Det har sagts att utvecklingen går trögt p.g.a. studions bristande rollspelsrutin. Det har också sagts att utvecklingen går långsamt p.g.a. det faktum att Microsoft vill att man kör egna spelmotorer. Nu påstås det att utvecklingen rebootats.

Innan du sätter lunchen i vrångstrupen ska vi göra det klart och tydligt att ryktet når oss via en tråd från inte särskilt renommerade 4chan (via Wccftech). Man ska ha startat om arbetet då spelet var "ospelbart" i nuvarande skick och i stället flyttar man till Unreal Engine. Jez Corden sa, i en bortplockad tweet, att "Jag vet att det är 4chan men skulle inte bli förvånad om det var sant".

Att det inte är sant tweetar Christopher Dring, toppnamn hos Gamesindustry.biz med femton års rutin i spelbranschen. Han utvecklar inte resonemanget, men konstaterar kort och koncist:

Även nämnda Jez Corden återkom och tweetar att detta är "totalt" falska rykten. Därmed har två branschkunniga namn satt ner foten och konstaterar att ryktena saknar substans. De underbygger visserligen inte sina kontringar, men 4chan-trovärdigheten är inte stor.

Man kan förstås undra hur det står till med Fable, då vi fick enda (förrenderade) trailern för två och ett halvt år sedan. Hoppeligen bjuder 2023 på något livstecken från Fable-comebacken.