Dead Space-remaken får synnerligen fina betyg av kritikerna. FZ avrundade recensionen med en varm fyra i betyg, och den internationella kritikerkåren är på samma linje - många hyllningar till den blodiga sci-fi-skräckisen.

Spelet vinner därmed på blodig knockout mot konkurrenten The Callisto Protocol. Båda spelen har ju tänkts fram av Glen Shofield, och har mer än lite gemensamt visade det sig när det senare släpptes i höstas. Men inte kvalitén alltså. Dead Space snittar stekheta 90 av 100 på samlingssiten Opencritic, medan Callisto ligger på fisljumna 67. En jämförelse: Forspoken snittar 69...

Kollegorna Metacritic redovisar bara snittbetyg per plattform, så där blir det flera siffror. Men PS5-versionen av Dead Space har flest recensioner (61 stycken) och där är snittet 89 av 100 (pc 87, Xbox Series 90). Stackars Callisto svajar mellan 68 och 70. En snuttefilt med magsjukebakterier: Forspoken har 67 där.

Betygen för nya Dead Space ligger väldigt nära originalet från 2008 och Dead Space 2: mellan 87 och 90 för åldringarna. Seriens svarta får är Dead Space 3 med sina 76-78 i snitt.

För att summera: gammal rymdskräck är äldst!