Förväntningarna på Hogwarts Legacy ser ut att infrias. Ja, åtminstone av kritikernas tyckande att döma. Jämförelsesajten Opencritic har i skrivande stund sammanställt drygt 40 sifferbetyg och landar på smått magiska 86 (av 100). Det är ett snitt som är väldigt förtroendeingivande, men som faktiskt ändå inte är högst under unga 2023. Både Dead Space och Hi-Fi Rush är uppe på 90.

Nivån är satt, och den är hög.

För Hogwarts Legacy är det ändå idel nior (av tio) i betyg. IGN stämmer in i den kören: "På nästan alla sätt det Harry Potter-rollspel jag alltid velat spela". Nior blir det även från God is a Geek ("Så mycket glädje att upptäcka i storyn") och True Achievements (som summerar det med: "Magisk upplevelse").

Faktum är att det lägsta betyget landar på sju av tio – vilket definitivt inte är lågt! The Sixth Axis skriver: "Lyckas mer som en sandlåda sprängfylld av nostalgi än ett action-rollspel i sin egen rätt".

Metacritic redovisar sina betyg format för format, och det visar sig skilja en del. Xbox Series X|S-versionen snittar på 89 (tolv betyg) och pc-versionen på 83 (nio betyg). Vi ska förmodligen inte dra alltför stora växlar gällande detta då det rör sig om ganska få recensioner. PS5-versionen har recenserats av närmare 50 publikationer och landar, likt Opencritic, på 86.

Värt att påpeka är att old-gen-versionerna inte släpps förrän 4 april. Och Switch...? 25 juli.

FZ:s Johan Lorentzon stämmer in de höga betygen i sin recension. Fyra av fem blir FZ-betyget.

Som att stiga in i Rowlings böcker och hennes fantastiska värld. Samtidigt står spelet också på egna ben och undviker att göra klavertrampet med att bara stapla fanservice på hög. Allt som allt är Hogwarts Legacy en fantastisk upplevelse för alla, och inte bara Potter-fans. Men råkar du ha en djupare koll på Harry och hans vänner blir spelet ren magi.