Ukrainas regering uppmanar Valve, Microsoft och Sony att stoppa den digitala försäljningen av Atomic Heart i landet, samt att begränsa den i andra länder. Den ber spelare världen över att ignorera spelet. Det rapporterar den ukrainska tekniksiten Dev.ua (Google-översättning).

Orsaken är att utvecklaren Mundfish är rysk. Oleksandr Bornyakov, viceminister för digitala frågor, hävdar att spelet utvecklats med pengar från ryska företag och banker som varit under sanktion, och att det finns risk att de pengar spelet drar in kan användas i Rysslands krig mot Ukraina. Man varnar för risken att det ger landets regim tillgång till användardata.

Vidare menar Bornyakov att spelet, som utspelas i ett alternativt 1900-tal där Sovjetunionen dominerar världen, romantiserar Sovjet, dess underrättelsetjänst KGB och kommunistisk ideologi.

We also call to limit the distribution of this game in other countries due to its toxicity, the potential collection of user data information and the possibility of their transfer to third parties in Russia, as well as the potential use of money raised from game purchases to wage war against Ukraine.

Therefore, we urge all users to ignore this game. We also want to emphasize for the Western audience that the developers of the game did not come out with a public statement condemning the Putin regime and the bloody war that Russia has unleashed against Ukraine.

2014 attackerade Ryssland delar av östra Ukraina och Krimhalvön. Den 24 februari 2022 attackerade man stora delar av landet, vilket fördömdes av 141 av 146 länder i en FN-omröstning kort efteråt.

FZ har recenserat och streamat Atomic Heart (här och här). Vi gör det för att vi först och främst täcker spel för vad de är tänkta att vara: underhållning. Av samma anledning rapporterar vi om spel från utvecklare i andra länder med auktoritära eller diktatoriska ledare (t.ex. Kina och Saudiarabien). Det är inget enkelt beslut, och inget som är skrivet i sten, men syftet är som sagt att rapportera om spel som underhållning.

Vad du tycker och tänker om såna här situationer är helt upp till dig, och du får gärna diskutera det med oss och andra på siten, så länge du gör det sansat och utan att döma andra. Tack!