Meta informerade i tisdags tusentals medarbetare om företagets framtidsplaner för VR och AR. Det föll sig inte bättre än att informationen läckt ut till The Verge, med resultatet att en del matnyttigt om VR-framtiden finns att ta del av.

Först och främst gäller det Quest 3, det ännu ej utannonserande fristående VR-headsetet. Det får tunnare linser än de båda föregångarna, och därmed kommer hela headsetet sannolikt bli både mindre och lättare än föregångarna. Det ska också bli minst dubbelt så kraftfullt som Quest 2. Icke oväntat då det nu har ett par år på nacken. Mixed reality kommer få stor uppmärksamhet, och tanken är att det ska förbättras så att användaren kan ha headsetet på sig längre stunder. 41 nya spel och appar ska bli tillgängliga när den släpps. Quest 3 kommer få en något tyngre prislapp än Quest 2 (kostar i dag 400 dollar), enligt The Verges källor.

Under 2024 planeras för ett till VR-headset. Det riktas till en bred målgrupp med ett kraftfullt headset med "den mest attraktiva prislappen på konsumentmarknaden för VR". Låter som en repris på Quest 1 och 2, ungefär – som ju hade riktigt attraktivt pris innan höjningen.

Längre fram planeras för ett gissningsvis dyrare och mer funktionspackat nytt VR-headset i samma liga som Quest Pro. Arbetsnamn La Jolla, och release "långt in i framtiden". Meta kommer också satsa på AR-glasögon som en sorts möjlig ersättare till dagens smarta mobiler. Oklart när den satsningen bär frukt, och om den gör det – VR-avdelningen Reality Labs gick back med 14 miljarder dollar (grovt räknat 150 miljarder kronor) förra året.

Men vi avslutar positivt: under mötet tillkännagavs att det sålts nära 20 miljoner Quest-headsets totalt. Där ser man vad en attraktiv prislapp kan göra.