Årets hetaste potatis är tveklöst program som använder sig av maskininlärning för att göra allt från att generera bilder till att sammanställa information och skriva berättelser – eller AI, som många envisas med att kalla det. Alla välkomnar dock inte dessa verktyg med öppna armar, eftersom de anser att de dels kan göra många konstnärer, författare och dylikt arbetslösa, dels baserar sina resultat på andra personers arbete, ofta utan att de gett sitt medgivande.

Några som valt att sätta ned foten mot material som genererats baserat på maskininlärning är Paizo, som sysslar med penna-och-papper-rollspel och bland annat äger varumärkena Starfinder och Pathfinder. Det sistnämnda känner nog många igen från spelen Pathfinder: Kingmaker och Pathfinder: Wrath of the Righteous.

På Twitter skriver de att algoritmgenererade bilder och texter utgör ett hot mot traditionella konstnärers och författares leverne, och att de därför tar avstånd från tekniken. De ska därför uppdatera sina kontrakt till att inkludera en bestämmelse om att alla verk som skickas in till dem för publicering måste ha skapats av en människa.

FAQ-sidorna för Pathfinder Infinite- och Starfinder Infinite-programmen (där folk kan sälja egenskapade äventyr) ska i sin tur uppdateras för att tydliggöra förbudet mot AI-genererat material.

Reaktionerna på beslutet är blandade, med vissa som tycker att det är bra att Paizo gör ställningstagandet, medan andra menar att verktygen ifråga är just det – verktyg – och inte bör förkastas så länge det som produceras håller hög kvalitet.