Helgens slutna testning av Diablo IV var en "riktig" beta, snarare än en demo eller en marknadsföringsgrej. Det säger Rod Fergusson, spelets general manager, till Eurogamer.

Han menar att betatestet verkligen var det som uttrycket en gång stod för: ett test av hur spelkoden klarar belastningen när mängder av spelare ansluter. Han fyller i att begreppet "beta" på senare år ofta används istället för demo eller ett sätt att marknadsföra spelet, rätt och slätt.

Ordet 'beta' har förvrängts och blivit 'marknadsföringsbeta', vilket betyder demo. För oss var det här en äkta beta eftersom vi villa kunna testa belastningen och få svar på vad det betyder när många spelare kommer in.

Men han menar att erfarenheterna från fredagens betalansering, som innehöll både buggar och köer, kommer göra den skarpa lanseringen i juni "mycket smidigare". Han understryker att den här första betahelgen kördes för att förbereda inför den öppna betan kommande helg, vilken i sin tur förbereder för premiären.

Överlag är Fergusson nöjd med helgen:

Vi gjorde sex riktigt stora hotfixar som fixade dussintals problem, så serverstabiliteten kom igång igen och köerna krympte. Så vi känner oss riktigt nöjda kring just den aspekten.

Man hade över 1 miljon spelare, berättar Fergusson. Gissningsvis var det fler än så, för i går berättade Blizzard att 1 miljon spelare hade tagit sig till level 20.

På fredag startar den öppna betan, där alla som vill kan vara med. Oron för massiva köer finns förstås, men Fergusson är positiv efter det slutna testet. Han säger att köer kan bero på flera saker, som att de medvetet skapas för att skydda en specifik tjänst, till exempel att inte överbelasta databasen. Det skedde under betan, säger han: man ökade kön medan man undersökte och löste vissa aspekter, och när det var klart släppte man på mer spelare och köerna krympte. Det här är ingen exakt vetenskap, säger han, utan man måste känna sig fram tills saker fungerar.

Diablo IV:s öppna beta börjar klockan 17 på fredag och pågår till klockan 20 måndag kväll. Den körs på pc, PS5, PS4, Xbox Series och Xbox One, och har fullt cross-platform-stöd. Allt om betan läser du här.

Premiärdatumet för Diablo IV är satt till den 6 juni.