The Lord of the Rings: Gollum från Daedalic Games har inte riktigt övertygat med sina tidigare gameplay-videor, och många är skeptiska till att välja Gollum som huvudkaraktär i ett spel över huvud taget. Daedalic är dock fast beslutna att berätta hans till stor del outforskade berättelse, och i maj är det upp till bevis.

Den 25 maj släpps spelet til pc, Xbox One, Xbox Series X/S och Playstation 4/5, medan Nintendo Switch är tänkt att få det någon gång senare i år. En del spelmedier har fått testspela lite av spelet, och Eurogamer beskriver att det i princip består av tre delar: plattformshoppande, smygande och pusslande. Ett exempel på det sistnämnda är en sektion där Gollum måste tyda grottmålningar för att i rätt ordning avla fram en specifik fågel.

Gemensamt för alla delar verkar dock vara att allt är hyfsat förutbestämt – man ska hoppa på ett visst sätt, klättra på ett visst sätt och smyga på ett visst sätt. Daedalic utlovar dock mer valfrihet i själva handlingen, där vi får välja att (försöka) agera som antingen Gollum eller Sméagol, vilket bland annat kan leda till att andra karaktärer dör eller överlever.